top of page

Etiyopya'nın Ekonomisi

 

Etiyopya dünyada en hızlı ekonomik büyüme kaydeden ülkelerden birisidir. Ülkede karma ekonomik sistem uygulanmaktadır. Ekonomideki devletin payı özel sektör lehine sürekli azalmaktadır. Etiyopya’nın reel ekonomik büyüme oranı 2012 yılında % 8,4 olarak gerçekleşmiştir. 

Etiyopya’da 1990’lı yılların başından itibaren serbest pazar ekonomisine dayalı stratejiler izlenmeye başlanmış ve yapısal reformların uygulanmasına öncelik verilmiştir. Bu çerçevede, iç fiyatların yeniden düzenlenmesi, dış ticaretin liberalizasyonu, devlet işletmelerinin özelleştirilmesi ve iç ve dış özel yatırımların desteklenmesi hükümetlerin öncelikli hedefleri arasında yer almıştır. 

Etiyopya Hükümeti 2010/11 – 2014/15 mali yılları arasında uygulanmak üzere Kalkınma ve Dönüşüm Planı (Growth and Transformation Plan – GTP) adında beş yıllık bir kalkınma planını uygulamaya koymuştur. Planın amacı mevcut kalkınma hızını devam ettirerek 2015 yılında “Binyıl Kalkınma Hedefleri”ni (MDG) tutturmak ve uzun vadede 2020 – 2023 yılları arasında Etyopya’yı orta gelir seviyesindeki ülkelerin düzeyine getirmektir. 

Etiyopya ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayalıdır. GSYİH’nin % 41’ini oluşturan tarımın verimliliği ise hava şartlarına bağlı olarak değişiklik arz etmektedir. Etiyopya’da sanayi sektörü, GSYİH’nin % 13’ünü oluşturmakta ve yıllık ortalama % 10 gelişme göstermektedir. İstihdamın % 7’sini karşılayan sanayi sektöründe devlet büyük paya sahip olmakla beraber özelleştirme faaliyetleri de başlamıştır. Hizmetler sektörünün GSYİH’ye katkısı % 46, istihdama katkısı ise % 13 düzeyindedir. 

Diğer ülkelerle ekonomik ve ticari ilişkilerini geliştirmek için aktif bir politika izlemekte olan Etiyopya, bu amaçla pek çok uluslararası kuruluşa üye olmuş, çok sayıda ülke ile ikili anlaşmalar imzalamıştır. IMF, Dünya Bankası ve Afrika Kalkınma Bankası gibi kredi sağlayan kuruluşlarla yakın ilişkiler içinde olan Etiyopya kontrollü pazar ekonomisi politikası izlemektedir. 

Ekonomik ve ticari ilişkilerin en hızlı geliştiği ülkeler Çin, Hindistan, Türkiye, Ortadoğu ülkeleri ve komşu ülkelerdir. Etiyopya’nın dış ticareti, özellikle ithalatı hızlı bir gelişme göstermektedir. Ülke ihtiyaç duyduğu mal ve hizmetlerin çoğunu ithal etmektedir. 

Kahve, yağlı tohumlar, altın, deri ve deri ürünleri, bakliyat, meyve ve sebzeler, et ve et ürünleri, çat bitkisi ve çiçek temel ihraç mallarını; çeşitli makineler, elektrikli ve elektronik ekipmanlar ve parçaları, akaryakıt ürünleri, kimyasal ürünler, metal ürünler, araçlar ve yedek parçaları, bitkisel ve hayvansal yağlar, hazır gıdalar, plastik ve plastik mamuller, tekstil ürünleri, kâğıt ve kâğıt ürünleri ve ayakkabı temel ithalat mallarını oluşturmaktadır.

 

Kaynak: www.mfa.gov.tr

Economy of Ethiopia

 

From Wikipedia, the free encyclopedia

 

The economy of Ethiopia is largely based on agriculture, which accounts for 46.6% of the gross domestic product (GDP) and 85% of total employment.

Ethiopia has one of the fastest-growing economies in the world and is Africa’s second most populous country.[8] Many properties owned by the government during the previous regime have now been privatized and are in the process of privatization.[9] However, certain sectors namely Telecommunications, Financial and Insurance services, Air and Land Transportation services, and retail are considered as strategic sectors and would remain under state control for the foreseeable future. Almost 50% of Ethiopia's population is under the age of 18, and even though education enrollment at primary and tertiary level has increased significantly, job creation has not caught up with the increased output from educational institutes. The country must create hundreds of thousands of jobs every year just to keep up with population growth.[10]

The Ethiopian constitution defines the right to own land as belonging only to "the state and the people", but citizens may only lease land (up to 99 years), and are unable to mortgage, sell, or own it.[11] Various groups and political parties have sought for full privatization of land, while other opposition parties are against privatization and favor communal ownership.[citation needed]

The current government has embarked on a program of economic reform, including privatization of state enterprises and rationalization of government regulation. While the process is still ongoing, the reforms have begun to attract much-needed foreign investment. Despite recent improvements, with an exploding population Ethiopia remains one of the poorest nations in the world.[citation needed]

bottom of page