top of page

Etiyopya ziyaretinizde sağlık açısından dikkat edilmesi gerekenler

Etiyopya sağlık

Önerilen Aşı ve İlaçlar

 

Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olduğundan emin olun.

Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır

Hepatit A aşısı: Etiyopya’da yediğiniz veya kalacağınız yer neresi olursa olsun, kontamine >su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşı önerilir

Tifo aşısı: Etiyopya’da kontamine yiyecek ya da sularla tifo bulaşabilir. Bu aşı,  tifo riskinin  yüksek olduğu endemik bölgelerde , küçük şehir veya kırsal alanları ziyaret edecek, arkadaş veya akrabalarının evinde ikamet edecek yolculara ve yemek gezginlerine, özellikle 1 aydan fazla kalmaları durumunda önerilebilir.

Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.

Meningokok menenjiti aşısı : Etiyopya Sahra altı Afrikası “menenjit kuşağı”na dahildir. Eğer Etiyopya’yı hastalığın en sık görüldüğü kurak sezonda (Aralık-Haziran ayları arası) ziyaret edecekseniz aşı yaptırmanız önerilir.

Kuduz aşısı: Kuduz, Etiyopya ’da köpekler, yarasalar ve diğer memelilerde bulunabilir. Aşı özellikle aşağıdaki gruplara önerilir:

·  Hayvanlar tarafından ısırılma riski oluşturacak dış mekan aktiviteleri ve diğer faaliyetler de bulunacak >(kampçılık, yürüyüş, bisiklet, macera seyahati ve mağaracılık gibi ) gezginler.

·  Hayvanlarla veya hayvanlar etrafında çalışacak kişiler (veterinerler, vahşi yaşam profesyonelleri >ve araştırmacılar gibi).

·  Etiyopya ’ya uzun yolculuk yapacak veya bu ülkeye taşınacak olan kişiler.

·  Hayvanlarla oynama eğiliminde oldukları, ısırıldıklarını söylemeyebildikleri ve baş- boyun ısırıkları daha fazla olabildiği için çocuklar.

Sarı Humma aşısı (2017):

Ülkeye giriş gerekliliği: Sarıhumma hastalığının görüldüğü bir ülkeden gelen 9 aylıktan büyük  tüm yolculardan   ve  Sarıhumma hastalığının görüldüğü bir ülkenin havalimanından transit geçişi 12 saatten fazla süren yolculardan Sarıhumma aşısı  aşısı ile aşılandığını gösteren uluslararası aşı sertifikası istenir.

 

DSÖ sarıhumma aşı önerisi: Var.

Sarıhumma aşısı 9 aylık ve üzeri olan tüm yolculara aşağıda belirtilenler haricinde tavsiye edilir:

Sarıhumma aşısı, sarıhumma virüsüne maruz kalma potansiyelinin düşük olduğu (insanda  sarıhumma vakasının hiç bildirilmediği ve kanıtların, geçmişte sarıhumma virüsü aktarım seviyesinin düşük olduğunu gösterdiği) Afar ve Somali Vilayetleri ile sınırlı olan bölgelere seyahat eden yolcular için genellikle tavsiye edilmemekle beraber; bu bölgelere giden yolculardan, sivrisineklere maruz kalma riski yüksek olan veya sivrisinek ısırıklarından korunamayacak olan küçük  bir grup için aşılama düşünülebilir. Aşı düşünülürken, yolcunun, sarıhumma virüsü ile enfekte olma riskini, ülkeye giriş gerekliliklerini ve ayrıca aşıyla bağlantılı ciddi yan etkiler açısından bireysel risk faktörlerini (örn. yaş, bağışıklık durumu) dikkate alması gerekmektedir. 

Sıtma (2017): Sıtma tehlikesi (yaklaşık %40’ı P. vivax ve % 60’ı P. falciparum kaynaklı) yıl boyunca 2000 metrenin altındaki tüm bölgelerde mevcuttur. Başkent Addis Ababa'da risk yoktur. Klorokine karşı dirençli P. vivax rapor edilmiştir.

Sıtma riski olan bölgeler ziyaret edilecekse sivrisinek ısırıklarına karşı önlemlere ilave olarak;

Meflokin 250mg tablet haftalık (haftada 1x250 mg tablet alınmak üzere seyahate çıkmadan 1 hafta önce başlanır, seyahat boyunca ve seyahatten sonra 4 hafta daha devam edilir.) ya da

Atovaquone/Proguanil tablet günde  1 kez 250/100mg olmak üzere yolculuktan 1-2 gün önce  başlanır. Seyahat süresince ve döndükten sonra 1 hafta  devam edilir ya da

Doksisiklin  100mg kapsül günlük (günde 1x100 mg tablet alınmak üzere seyahate çıkmadan 1 gün önce başlanır, seyahat boyunca ve seyahatten sonra 4 hafta daha devam edilir).

Not: İlaçlar mutlaka hekim önerisiyle kullanılmalıdır.

 

Etiyopya Sağlık Koşulları

 

Etiyopya ’daki sağlık koşulları ülkenin çeşitli bölgelerinde farklılık göstermektedir. Rakımın yüksek olduğu Addis Ababa ve çevresinde hava kirliliği makul bir düzeyde olmakla birlikte, kalitesiz ve eski motorlu araçlar çevresel kirliliği gün geçtikçe artırmaktadır. Su sıkıntısı yaşanan, rakımı düşük kırsal kesimde, sıtma, mide, bağırsak, deri enfeksiyonları gibi hastalıklar oldukça yaygındır. Addis Ababa’nın rakımının yüksek olması sıtmanın görülmesini engellemekte, bununla birlikte yüksek tansiyona, kalp veya solunum rahatsızlıklarına sahip kimseler için sağlık riski yaratabilmektedir.

Hastaneler

Etiyopya ’da sağlık hizmetleri dünya standartları ölçüsünde olmamakla birlikte, başkent Addis Ababa ve civarında devlet hastanelerine ek olarak, misyonerler ve uluslararası yardım kuruluşları tarafından işletilen çeşitli hastaneler ve sağlık merkezleri bulunmaktadır.

Tedavi ve Yatak Ücretleri

Addis Ababa’daki en iyi hastanelerden olduğu kabul edilen Kore Hastanesi’nde muayene ücreti 10 TL -20 TL, yatak ücreti 70-100 TL arasında değişmektedir.

Sağlık Sigortası ve Primler

Etiyopya da sağlık sigortası yıllık 60-80 TL tutarındadır.

İçme Suyu Temin Koşulları

Şehir suyunun içilmesi sağlık açısından uygun değildir. Plastik damacana ve şişelerle içme suyu temin edilmektedir.

İlaç Temin Koşulları

Etiyopya ya gelindiğinde yeni çevre koşullarına uyum süresince karşılaşılabilecek mide-bağırsak enfeksiyonları, soğuk algınlığı, baş ağrısı gibi hafif nitelikli rahatsızlıklar için,  ailelerin ihtiyaç duyabileceği çocuk ve yetişkin ilaçlarının Türkiye’den getirilmesi faydalı olabilecektir. Addis Ababa ’da eczaneler mevcut olmakla birlikte, ihtiyaç duyulabilecek tüm ilaçların temini mümkün değildir.

 

Seyahat Dönüşü Öneriler

 

Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.

Eğer doktorunuz seyahatiniz için  sizlere sıtma koruyucu ilaç  reçete ettiyse, seyahatten  döndükten sonra alınması gereken süre kadar ilacı almaya  devam etmelisiniz. Sıtma koruyucu ilacı almayı erken keserseniz hala sıtma hastası olabilirsiniz.

Sıtma her zaman ciddi bir hastalıktır ve ölümcül olabilir. Eğer sıtma riskli bölgede seyahat sırasında veya seyahatten sonraki 1 yıl içerisinde eve dönüşünüzde ateşli bir hastalık geçirirseniz, acil tıbbi yardım almalısınız. Doktorunuza mutlaka seyahatiniz hakkında bilgi veriniz.

Kaynak: http://www.seyahatsagligi.gov.tr

bottom of page