Sitemiz yenileniyor. Artık etiyopya hakkında bilmek istediklerinizi ve daha fazlasını yeni adresimizde bulabilirsiniz.
ETİYOPYA
Etiyopya ile Ticaret
Addis Ababa ülkenin hem başkenti hemde ticaret merkezidir. Marketo denilen ve Afrika'nın en büyük açık pazaryeri olarak nitelendirilen bu yer de Etiyopya'nın ihtiyacı olabilecek hemen hemen her ürün alınır satılır. Toptan ve perakende satışların yapıldığı marketo ithal ve yerli malların bir arada bulunduğu ve ticaretin kalbinin attığı yerir. Marketo'da aynı zamanda ikinci el ve hurda bulmakta mümkündür.
Addis Ababa'nın birçok yerinde işyerleri ve mağazalar olmasına rağmen marketo halen günümüzde Ethiopia halkının alış veriş için tercih ettiği yerdir.
Hemen hemen her üreticinin Marketo'da ürünlerini sergileyip sattığı iş yeri mevcuttur. Ayrıca; yurtdışından ithal edilen ürünlerde buradan Etiyopya'ya dağıtılmaktadır. Toplu iğneden iş makinalarına kadar aklınıza gelebilecek her ürün burada mevcuttur. Elektronik, giyim, ev tekstili, oyuncak, sanayi ekipmanları, el aletleri, züccaciye, kitap, büro malzemeleri, halı, mobilya, gıda, hem müslüman hemde hristiyanlar için çeşitli malzemeler, altın ve gümüş takılar, bujiteri ürünleri, otomabil ve iş makinası yedek parçaları, v.s. hemen hemen herşey.
Etiyopya'da genellikle ithal mallar göze çarpmaktadır. Özellikle Çin'den getirilen ve vatandaşların bütçelerine uygun fiyattaki ürünler.
Çin ürünleri haricinde hemen hemen her ülkeden ithal mal gelmesine rağmen vatandaşın Türk mallarına olan tercihi diğer ülkelerin ürünlerine kıyasla daha fazladır. Etiyopya'da Türk malı demek kalite ve kullanılabilirlik, sağlamlık demektir. Bütün bu özelliklerine rağmen Etiyopyalılar için alternatiflerine göre uygun fiyat anlamına da gelmektedir.
Etiyopya'ya ürün ithalinin nasıl yapıldığını Ethiopia Ticaret müşavirliğimizin hazırladığı aşağıdaki yazıda bulabilirsiniz. Yazının kaynağına ulaşmak için; www.musavirlikler.gov.tr adresini ziyaret ediniz.
Etiyopya’ya ithalat yapılabilmesi Merkez Bankası’nın iznine bağlıdır. Söz konusu izin için ithalat lisansının ve yapılacak ithalat için gerekli olan ödeme, fiyat gibi bilgilerin Merkez Bankasına sunulması gerekir. Etiyopya’ya yapılacak ihracat için gerekli belgeler şunlardır:
1) Üç nüsha onaylanmış ticari fatura,
2) İki nüsha ayrıntılı imalatçı faturası
3) Yükleme Belgesi,
4) Proforma Faturalar,
Bunların dışında ihracat beyannamesi, satış sözleşmesi, fatura ve sigorta belgesi veya poliçesi de gerekmektedir.
Etiyopya yasalarına göre ülkeye gelen tüm ithal ürünlerin tip, kalite, orijin, miktar ve fiyat yönünden satış sözleşmesine uygun olması gerekir. Etiyopya’da son yıllarda tarife oranları azaltılmıştır. Ortalama tarife oranı %15-20 civarlarındadır. Satış vergileri ise tarım ürünleri, ilaçlar, deri ve pamukta %4, diğer pek çok üründe %12’dir. Lüks tüketim vergileri ise %10 ila %200 arasında değişmektedir.
Etiketleme ve markalama tüm ithal mallarda zorunlu olup, tüm belgelerde birbirinin aynı olmalıdır.
Ticaret ve Sanayi Bakanlığı ithalat ve ihracata kısıtlama getirmeye yetkilidir. Ülke içinde üretilen mallarla rekabet halinde olan malların ithalatında bilhassa tarımsal ürünlerinin ithalatında bazı kısıtlamalar mevcuttur. Otomobil veya motorlu araç ithalatı Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı’nın onayına tabidir. Uyuşturucular, ahlaka aykırı ürünler ve silahların ithalatı yasaktır. Silah ithalatı ancak Milli Savunma Bakanlığı’nca yapılabilir.
Bazı ithal ürünleri Etiyopya Kalite ve Standartlar İdaresinin standartlarına uygun olmak zorundadır. Ülkeye giriş yapan gübre, hububat, yağlı tohum ve bakliyat gibi ürünler ithalatçı ve Etiyopya Kalite ve Standartlar İdaresi arasındaki anlaşmaya bağlı olarak anılan kurumca miktar ve kalite yönünden kontrole tabi tutulabilmektedir.
İlaçlar ve tıbbi gereçler Etiyopya İlaç İdaresi ve Kontrolü Kurumuna tescil ettirilmelidir. Ülke içinde üretilmiş olsun olmasın tescil ettirilmeyen hiç bir ilaç Etiyopya’da kullanılamamaktadır.
Tarım Bakanlığı’nın izni olmadığı müddetçe, Etiyopya’ya tohumlar da dahil olmak üzere bitki ve bitkisel ürünler ithal edilemez. Zararlı böcek taşıyan tüm ithal bitkisel ürünler karantinaya tabi tutulmaktadır.