Sitemiz yenileniyor. Artık etiyopya hakkında bilmek istediklerinizi ve daha fazlasını yeni adresimizde bulabilirsiniz.
ETİYOPYA
Etiyopya'da Yaşamak
Ethiopia iklimi, insanları ve kültürü bakımından yaşanılabilecek bir ülke. Hava sıcaklığının çok az farlılıklar göstermesi ile ne çok soğuk ne de çok sıcaktır. Etiyopyada kış diyebileceğimiz mevsimde de sadece yağmur yağışları olur. Isınma derdi gibi bir problemde oluşmaz. Yazlarıda terlemek için biraz çaba sarf etmeniz gerekmektedir. Serinleme derdide yok Etiyopyada. Yılın 365 günü ne bir klima ne bir kalorifer yada soba arayışına girilmez. Aynı şekilde insanlarıda sıcak kanlıdır. İlk başlarda bulunacağınız bölgede yabancı gözüyle baksalarda çok kısa bir süre sonra onlardan biriymişsiniz gibi davranmaya başlayabilirler. Yabancılık çekmek için de çaba sarfetmeniz gerekebilir:)
İlkez Ethiopia ya gelecek olanlar genelde ne giyeceklerini ve nasıl bir mevsimle karşılaşacaklarını önceden kestiremiyorlar. Nedeni ise; ne kadar okul yıllarında güney ve kuzey yarım kürelerdeki iklim farklılıkları öğretilse de iş pratikliğe dönünce öğrenilen bilgiler uçup gidiyor. Kuzey yarım kürede kış yaşanırken burada yaz ayları yaşanmaktadır. Burada kış geldiğinde ise kuzey yarım kürede yaz sıcakları yaşanır.
Yinede ortalama ısı değerlerinin pek farkının olmadığı Etiyopya da kış diye adlandırdığımız yağmur sezonunda çok da kalın elbiseler giymeye gerek bile duymayabilirsiniz. Sadece gecenin ilerleyen saatlerin de dışarda olmak biraz üşütebilir. Kapalı mekanlarda ise ince bir t-shirtle rahatlıkla oturabilirsiniz. Aynı şey yaz aylarında da geçerlidir. Güneşin dik geldiği öğle saatlerinde açık alana çıksanız bile terlemezsiniz fakat güneşin nedenli kavurucu olduğunu ilk saniyelerde fark etmemeniz mümkün değildir. Eğer güneş altında 5-10 dakika beklemeye çalışırsanız emin olun güneşin kavuruculuğundan çok nasılda uyuşma etkisi yarattığına şaşıracaksınız.
En ilginç olanı ise yine açık alanda bir gölgeye sığınmakla aslında hiç de sıcak değilmiş hatta biraz üşür gibi oldum demek kaçınılmazdır. Belki güneşin altına çıkmanıza bir adım vardır ama yinede gölgede serinliği hissedersiniz. Bir adım ileri çıkıp güneşin altına geldiğinizde de ne kadar da yakıcı bir güneş bu diyerek kaçacaksınız. Gölge ve güneş altında yaşanan bu duygu durum değişikliği bile bu ülkenin şaşırtan bir başka özelliklerinde diye düşünmek yanlış olmaz.
Bol güneşli bir iklime sahip bu ülkede Yağmur sezonlarıda da güneşi benliğinizde, bilinciniz hissedeceksiniz. Mesela sabahdan yağmur 1-2 saatliğine gök yarılımışcasına yağsada yağmur kesildikten 1 saat sonra bugün yağmur yağdımı yağmadımı diye kendinize soracağınaza eminim. Etiyopya turistik amaçlı tanıtımlarını yaparken Yılın her ayı güneşlidir. şeklinde ifadeler kullanır ve hiç de yalnış değildir. Bir ilginçlik de bu noktada göze çarpar. Eğer Etiyopyaya gelirseniz şunu görünce şaşırmayın YILIN 13 AYI GÜNEŞLİDİR. Evet bu bir espiri, benzetme yada abartma ifadesi değildşr. Etiyopyanın takvimi 13 aydan oluşur.
Takviminin 13 aydan oluşmasıyla yılın 365 günlük döngüsü yinede korunmakta. Yıl olarak da farklılık vardır. Ben bu yazıyı yazarken 2014 yılındayız fakat Etiyopya'da 2006 yılının sonlarındayız.
Ne kadar Etiyopya'da farklı bir takvim sistemi olsada yine bizim bildiğimiz takvim sistemi kullanılır. Dikkat edilmesi gereken sadece bir kaç önemli durum haricinde yine bildiğimiz takvimi kullanmak bir dezavantaj oluşturmaz. Resmi yazışmalarda, banka, çek, senet ve fatura gibi resmi evraklarda dikkat edilmesi gerekir. Özellikle Amerikçe yazılmış bir belgede Etiyopya takviminin kullanıldığına yada latin alfabesiyle yazılmış belgelerde de bildiğimiz takvimin kullanıldığına dikkat etmek gerekir. Bu takvim farklılığı pek sorun oluşturmazken saat günlük yaşamda biraz yanlış anlaşılmalardan ötürü sinirleri bozabiliyor. Eğer birkaç deneyim yaşadıysanız artık saat de sorun olmaz. Çünkü burada kullanılan saatte çok farklıdır. Saat sistemi bize göre 6 saat farklı söylenir. Aslında Türkiye ile arasında saat farkı yoktur. Sadece saatin kullanımında fark vardır. Mesela Türkiye'de saat öğle vakti 12:00 iken burada da öğle vakti olmasına rağmen saat 06:00'yı gösterir. Bu da günlük yaşamda randevulaşırken Habeşa'lar saat 03:00'de bulaşalım dediklerinde bizim değil kendi saatleriyle saat 03:00 de anlamına gelir bize göre ise 09:00'dır. İşte bu zaman farklılığı rendavuya her birimizin 6 saatlık bir farkla gelişine ve sinir bozucu bir durumun oluşmasına neden olur. Zamanla saat sistemini kavrayınca bu sorunlarda ortadan kalkıyor.